Ce este parafina și de ce este toxică

Ce este parafina și de ce este toxică

Lumanare din parafina

Cum a apărut parafina și ce este mai exact?

Ceara de parafină a fost produsă comercial pentru prima dată în 1867, la mai puțin de 10 ani după forarea primei sonde de petrol. Ceara de parafină precipită ușor din petrol la răcire. Progresul tehnic a servit doar pentru a face separarea și filtrarea mai eficiente și mai economice. Metodele de purificare constau în tratarea chimică, decolorarea prin adsorbanți și fracționarea cerurilor separate în grade prin distilare, recristalizare sau ambele. Uleiurile brute diferă foarte mult în ceea ce privește conținutul de ceară.

Ceara de parafină sintetică a fost introdusă comercial după al Doilea Război Mondial ca unul dintre produsele obținute în reacția Fischer-Tropsch, care transformă gazul de cărbune în hidrocarburi. Alb ca zăpada și mai dur decât parafina din petrol, produsul sintetic are un caracter unic și o puritate ridicată care îl fac un înlocuitor potrivit pentru anumite ceruri vegetale și ca modificator pentru ceara de petrol și pentru unele materiale plastice, cum ar fi polietilena.

Cerurile de parafină sintetice pot fi oxidate pentru a da ceară tare, galben pal, cu greutate moleculară mare, care pot fi saponificate cu soluții apoase de alcali organici sau anorganici, cum ar fi borax, hidroxid de sodiu, trietanolamină și morfolina. Aceste dispersii de ceară servesc ca ceară de pardoseală de rezistență, ca impermeabilizare pentru textile și hârtie, ca agenți de tăbăcire pentru piele, ca lubrifianți pentru tragerea metalelor, ca antirugină și pentru tratarea zidăriei și betonului.

Pe scurt, parafina este un deșeu petrolier și trebuie dezodorizată și albită chimic înainte de a putea fi transformată în ceară. Astăzi, puteți găsi ceară de parafină pe bază de petrol în lumânări, hârtie ceară, lustruire, produse cosmetice și multe altele.

De ce are ceara de parafină o reputație atât de proastă?

Majoritatea lumânărilor din ziua de azi sunt făcute din ceară de parafină care crează benzen și toluen foarte toxic atunci când sunt arse (ambele sunt cancerigene cunoscute). De fapt, toxinele eliberate de lumânările cu parafină sunt aceleași cu cele găsite în vaporii de motorină și sunt legate de astm și cancer pulmonar.

De asemenea, trebuie remarcat impactul asupra mediului al parafinei. Țițeiul, fiind originea cerii de parafină, este considerat extrem de nesustenabil, fiind o resursă neregenerabilă. De asemenea, a fost cauza multor calamități de mediu, în deversările de petrol, deteriorarea habitatelor naturale și schimbările climatice.

Ce ar trebui să facem în calitate de iubitori de lumânări?

Alegerea lumânărilor naturale în loc de cele făcute din parafină este cea mai bună opțiune. Citirea etichetelor ar putea să nu fie suficientă, deoarece producătorii de lumânări nu sunt obligați să dezvăluie ingredientele pe care le folosesc în lumânările lor. Într-adevăr, nicio lege sau reglementare nu impune ca producătorii de lumânări să specifice felul în care este produsă ceara pe care o folosesc.

Deci, cel mai bun mod de a alege cu înțelepciune o lumânare este să afli cum și cu ce ingrediente sunt făcute, cum ar fi ce tip de ceară s-a folosit. Dacă ceara este 100% naturală, fie că este de soia, nucă de cocos sau albine, atunci cu siguranță este alegerea potrivită. Cel mai bun mod de a știi ce să cumpărăm este acela de a ne informa și a pune întrebările potrivite.

Lumânările noastre naturale artizanale nu conțin parafină, nu folosim aditivi chimici sau ftalați în parfumurile noastre. Ne procurăm ingredientele în mod responsabil și folosim doar cele mai sigure produse pentru a crea lumânările Fogveli.

Descoperă colecțiile noastre de lumânări parfumate naturale și waxmelts în magazinul nostru online.

Citește și: Cum să torni o lumânare parfumată

Înapoi la blog

1 comentariu

Nu știu cum am dat peste articolul ăsta, dar oferă informații super utile. Nu știam despre parafină. Sincer, nici nu știam ce e aia parafină înainte să citesc articolul vostru. Mulțumesc pentru info și vă voi urmări în continuare! Felicitări!

Mălina N.

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.